Apgar skóre pri narodení: význam, hodnotenie a praktické využitie

Pôrod je krásny, ale zároveň náročný okamih pre matku aj pre dieťa. Je vyvrcholením deväťmesačného vývinu bábätka v matkinom lone. Novorodenec sa dostáva z prostredia vodného, pokojného, bezpečného, sterilného, s optimálnou teplotou, do prostredia vzdušného, svetlého, s množstvom stimulov a nestabilnou teplotou. Používa pri tom súbor adaptačných mechanizmov, ktoré sú typické pre toto obdobie, súhrnne ich nazývame termínom tzv. postnatálna adaptácia novorodenca.

Počas vnútromaternicového vývoja sú pľúca plodu vyplnené tekutinou a výmenu krvných plynov zabezpečuje placenta. Pre prvý nádych má veľký význam prechod plodu cez pôrodné cesty, kedy sa stlačením hrudníka eliminuje časť pľúcnej tekutiny a následne po pôrode dochádza k expanzii pľúc a plaču dieťatka. Tekutina z pľúc sa odstráni aj inými mechanizmami ako len prechodom cez pôrodné cesty. Deje sa tak napr. po dotepaní a podviazaní pupočníka.

Infografika o procese pôrodu a postnatálnej adaptácii

Stúpajúci systémový cievny odpor a krvný tlak po pôrode, klesajúci cievny odpor v pľúcach a súčasná zmena krvného obehu z fetálneho na dospelý typ sú súčasťou adaptácie. Asi u desatich percent novorodencov popôrodná adaptácia neprebieha úplne normálne a na to, aby začali dýchať, potrebujú určitý stupeň asistencie alebo pomoci.

Na posúdenie potreby resuscitácie po pôrode sa používa skórovací systém, tzv. Apgar skóre. Do praxe bol zavedený v roku 1953 a odvtedy je medzinárodne uznávaný a používaný. Dáva nám obraz o tom, ako dieťa zvládlo pôrod a ako sa bezprostredne po pôrode prispôsobilo novým podmienkam života mimo maternice. Stav novorodenca sa vyhodnocuje v prvej, piatej a desiatej minúte. Hodnotí sa päť vitálnych prejavov, za každý z nich je možné udeliť 0 až 2 body, a to v závislosti od stavu (čím je stav novorodenca lepší, tým má viac bodov).

Stav novorodenca v bezprostredných minútach po pôrode u nás hodnotí väčšinou detský lekár/neonatológ alebo sestra, ktorá je pri pôrode prítomná. 80 až 90 percent novorodencov dosahuje v 5. a 10. minúte Apgarovej skóre 7 až 10 bodov, čo zodpovedá zdravému novorodencovi, ktorý sa po pôrode dobre adaptuje. Apgar skóre 4 až 6 bodov znamená, že novorodenec má s popôrodnou adaptáciou určité ťažkosti, ktoré sú väčšinou prechodného charakteru a vyžaduje zvýšený popôrodný dohľad a pozornosť.

V prípade, ak je Apgarovej skóre v prvej minúte nižšie (1 až 6 bodov), prítomný zdravotnícky personál musí zasiahnuť a poskytnúť novorodencovi adekvátnu pomoc a intervenciu. Či už odsatie dýchacích ciest, dotykovú stimuláciu alebo dychovú či cirkulačnú podporu. Ak v následných minútach skóre stúpa a dosahuje 7 až 10 bodov, je to prognosticky dobrý ukazovateľ. Ak sa však skóre v 5., 10., 15. minúte znižuje alebo zostáva nízke (<6) po 5. minúte, nazývame to pôrodná asfyxia.

V niektorých prípadoch vieme ešte pred pôrodom predvídať, ktorí novorodenci môžu mať s popôrodnou adaptáciou problém a budú potrebovať našu pomoc a asistenciu. Apgarovej skóre je len jedno z vyšetrení, ktoré nám hovorí o stave dieťaťa po narodení. K posúdeniu jeho popôrodnej kondície napomáhajú aj laboratórne vyšetrenia, konkrétne ide o vyšetrenie krvných plynov z pupočníkovej krvi. Toto pomocné vyšetrenie nám napovie o zásobení tkanív kyslíkom a o prípadnom nedostatočnom okysličení.

Na základe hodnotenia Apgarovej skóre, prvého vyšetrenia novorodenca a laboratórnych vyšetrení vie detský lekár posúdiť, ktorí novorodenci môžu ostať pri svojich mamičkách na úseku bežnej starostlivosti. Zároveň Apgar skóre pomáha vyhodnotiť riziká pre žltačku a potrebu špeciálnej starostlivosti po narodení.

Schéma Apgar skóre a 5 kritérií

Čo hodnotí Apgar skóre

Apgar skóre je krátke, ale veľmi jasné hodnotenie piatich prejavov:

  • Vzhľad (Appearance) - vzhľad a farba kože
  • Pulz (Pulse) - srdcová frekvencia
  • Grimace (Grimace) - reflexy a odozva na podráždenie
  • Aktivita (Activity) - svalový tonus, pohyblivosť
  • Dýchanie (Respiration) - dychová aktivita

Každý prejav môže získať 0, 1 alebo 2 body, maximálne 10 bodov. Hodnotenia sa robia v 1., 5. a 10. minúte po narodení. Dôležitá je najmä hodnota v 5. minúte, ktorá má prognostický význam.

V praxi to znamená, že:

  • 8-10 bodov: normálny novorodenec, bez významných problémov
  • 4-6 bodov: popôrodná adaptácia s ťažkosťami, väčšinou prechodného charakteru
  • 1-3 body: potreba okamžitej intervencie a starostlivosti

Nižšie Apgar skóre po narodení nemusí mať dlhodobý vplyv na vývoj dieťaťa, avšak môže naznačovať potrebu ďalších vyšetrení a monitorovania. V 5. minúte, 10. minúte a neskôr sa sleduje trend skóre, ktorý pomáha určovať ďalší postup starostlivosti.

Laboratórne a klinické doplnky

Apgar skóre je doplnené o krvnú diagnostiku: vyšetrenie krvných plynov z pupočníkovej krvi napovie zásobovanie kyslíkom a prípadné nedostatočné okysličenie. Na základe týchto informácií lekár rozhoduje, ktoré novorodenci zostanú na bežnej starostlivosti a ktorí potrebujú špecializovanú starostlivosť.

Príklad tabuľky Apgar skóre pre rýchlu interpretáciu

Historické poznámky a miera spoľahlivosti

Prvú prezentáciu Apgar skóre uviedla anestéziologička a pediatrička Virginie Apgarová v roku 1952. Názov testu a jeho popularita sú spojené s jej menom, ktoré sa stalo aj priezviskom. Do praxe ho zaviedol americký pediater Joseph Butterfield, ktorý používal meno profesorky Apgarovej ako pomôcku pre lepšie zapamätanie. Zdôrazňuje sa však, že Apgar skóre je len jedným z nástrojov hodnotenia popôrodnej kondície a stavu dieťaťa.

Praktické použitie tohto skóre zahŕňa rýchlu orientáciu lekárov pri rozhodovaní o ďalšom postupe a intervenciách. Výsledky sú ovplyvnené aj priebehom pôrodu, dĺžkou pôrodu, pupočníkovou patológiou a medikáciou matky.

Historické okno: Apgar skóre a jeho význam

Ako čítať a komunikovať výsledky

Komunikácia s rodičmi zahŕňa jasné vysvetlenie, že Apgar skóre je súhrn atribútov, ktorý rádio krátkodobo zobrazuje stav novorodenca a že je možné, že sa hodnoty menia v prvých minútach po narodení. Rodičia by mali byť informovaní, že nízke skóre nepredurčuje trvalé problémy, a že existuje celý systém doplňujúcich vyšetrení, ktoré posúdia dlhodobý zdravotný stav dieťaťa.

APGAR Score Newborn Care Assessment Test Nursing | Made Easy NCLEX RN PN

Praktické rady pre rodičov

World Health Organization odporúča výhradné dojčenie do šiestich mesiacov a pokračovanie dojčenia do dvoch rokov, ak je to možné. Správna príprava a dávkovanie dojčenskej výživy sú kľúčové pre zdravý štart dieťaťa. Dôsledné dodržiavanie pokynov pri dojčení a výžive zohráva kľúčovú úlohu pri podpore popôrodnej adaptácie a celkového zdravia dieťaťa.

Graf výživy novorodenca a dojčaťa

„Apgar skóre je bodovací systém používaný k orientačnému posúdeniu zdravotného stavu novorodenca.“ Ako uvádza odborníčka MUDr. Mária Uherková, Apgar je rýchla pomôcka pre rozhodovanie o ďalších krokoch, ale definitívnu kondíciu dieťaťa netvorí sám.

Rovnanie s ďalšími nástrojmi

Terpia Apgar skóre spolu s ďalšími vyšetreniami, ako sú krvnoplynové testy a klinické hodnotenia, poskytuje komplexný obraz o popôrodnej kondícii dieťaťa. Tento prístup pomáha predchádzať komplikáciám a zabezpečiť čo najlepší štart do života.

tags: #skore #pri #narodeni